Lånare

Låna pengar på nätet


Långivare Bonus Besök
Lendify P2P lending, låna av andra privatpersoner Till lånet
Everyday+ Som ett kreditkort i mobilen Till lånet


Kreditupplysning och UC när du gör låneansökan

När du vill ta ett lån hos en bank eller en annan långivare, vill långivaren naturligtvis veta lite mer om vem du är och hur din ekonomi ser ut. Ju mer information långivaren har, desto bättre kan långivaren analysera om du ska beviljas ditt önskade lån eller inte. Ett sätt att få samlad information om en privatpersons ekonomi är att ta en så kallad kreditupplysning.

Enligt lagtexten omfattar en kreditupplysning alla uppgifter som kan ge ledning för bedömning av en persons (eller företags) kreditvärdighet och/eller allmänna ekonomiska ställning.

Kreditupplysningsföretag

Det finns ett antal kreditupplysningsföretag i Sverige. Upplysningscentralen (UC) är den största och mest välkända, varför "en UC" nästan har blivit en synonym till en kreditupplysning. En långivare behöver emellertid inte vända sig till Upplysningscentralen. Många av de uppgifter, som Upplysningscentralen och andra kreditupplysningsföretag erbjuder långivare, finns tillgängliga i allmänna register. Det handlar till exempel om uppgifter från Kronofogden och Skatteverket. För uppgifter om tidigare låneansökningar och beviljade lån sker ett samarbete mellan UC och andra kreditupplysningsföretag för att säkerställa att uppgifterna är aktuella.

Kreditupplysning vid olika typer av lån

De flesta långivare tar kreditupplysningar för de flesta typer av lån. De större bankerna tar alltid kreditupplysningar för bolån, blancolån, billån och liknande. Dessutom används normalt alltid UC för kreditupplysningarna. Att ha många noteringar hos UC anses vanligtvis vara en nackdel. För ansökningar om lånelöften och bolån är det inte så mycket att göra åt - varje ansökan hos en ny bank ger en ny notering. För blancolån finns möjligheten att använda sig av tjänster som slår ihop flera låneansökningar i en och samma kreditupplysning. Lendo är ett exempel på en sådan tjänst.

För långivare som erbjuder mikrolån är det relativt ovanligt att det tas kreditupplysningar och ännu mer ovanligt att långivarna använder sig av UC. Om det tas en kreditupplysning är det normalt en mindre omfattande sådan som levereras av en annan aktör än UC.